На 8 април ще настъпи пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна

...
На 8 април ще настъпи пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна
Коментари Харесай

Ето всичко, което трябва да знаете за предстоящото слънчево затъмнение

На 8 април ще настъпи пълно слънчево затъмнение, очевидно от Северна Америка, което е второ затъмнение за тази година (след лунното от полусянката на Земята на 25 март).

Освен това то е най-интересното астрономическо събитие за 2024 г, заради продължителната си цялостна фаза, описват от Катедра Астрономия към Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Пълните слънчеви затъмнения оферират единствената опция за изследване на слънчевата корона посредством наблюдения от Земята, заради което те са обект на необикновен интерес за професионалните и феновете астрономи. Обичайна процедура е екипи от целия свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната, т.е. откъдето ще се следи цялостна фаза, и то с оптималната дълготрайност. При това наблюдаващите придвижват със себе си значително инсталация, деликатно готова месеци преди самото събитие.

Екипи от български професионални и фенове астрономи вече се насочиха към Мексико и Тексас – това са дестинациите, откъдето цялостната фаза ще продължи най-дълго. На 8 април затъмнението ще се следи като отчасти слънчево от източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан и о-в Гренландия.

Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято широчина ще доближи 197 км и по продължение на която ще може да се следи цялостно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще „ допре “ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на Съединени американски щати, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн. След това тя ще пресече за малко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик.

После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще приключи.

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Риби. Явлението ще се случи при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, т.е. ден след момента, в който Луната се доближава оптимално до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. Поради това Луната ще бъде с по-голям забележим диаметър, което ще увеличи продължителността на цялостната фаза – до 4 минути и 28 секунди за наблюдаващ от региона на град Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико.

Частичните етапи ще стартират в Тихия океан в 18:42:12 ч. българско време. Пълното затъмнение ще стартира в 19:38:49 ч., също в Тихия океан. Максималната фаза на цялостното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. в Мексико. Краят на цялостното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. – в Атлантическия океан, а на частичните етапи – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР